E-guvernarea in municipiile Romaniei Studiu 2014). Analiza orizontala a Web site-urilor primariilor municipiilor din Romania
Keywords:
e-gov, e-democracy, e-document, e-transparency, e-participationAbstract
Analiza de față și-a propus să radiografieze starea website-urilor oficiale ale tuturor municipalităților din România. Bineînțeles, existența acestora, chiar dacă sunt bine întreținute, nu înseamnă că sunt și folosite de cetățeni sau de mediul de afaceri. Noile metode de administrare nu necesită doar soluții inovative, dar și cetățeni inteligenți.
Pe viitor, analiza se va transforma din una orizontală în una longitudinală, interesul fiind de a o repeta cu regularitate la intervale de timp egale (doi ani) și de a observa schimbările survenite și cauzele care au condus la acestea.
Înainte să trecem mai departe, trebuie să menționăm că, deși aceasta este a treia analiză (prima a fost efectuată în ianuarie 2010, iar cea de-a doua în ianuarie 2012), nu am avut intenția să prezentăm în dinamică evoluția/involuția scorurilor obținute de municipii, deoarece aceste date vor fi relevante abia după încă două-trei studii.
În completarea acestui studiu, s-a realizat un chestionar destinat cetățenilor prin care încercăm să trasăm coordonatele unei pagini web care să corespundă cerințelor legislative, tehnice și de design necesare unei primării din România (urmărind evident specificul fiecărui municipiu, precum și practicile internaționale).