E-government best cases. Cele mai interesante si de succes initiative regasite in plan national si international

Authors

Keywords:

e-gov, best cases, national, international, european

Abstract

E-guvernarea (concept cunoscut și sub denumirea englezească „e-gov”) este una dintre cele mai, dacă nu chiar cea mai interesantă provocare a administrației publice din întreaga lume. De-a lungul studiilor făcute, ne-am întâlnit cu două mituri pernicioase care sunt într-un fel sau altul relaționate cu guvernarea electronică și pe care acest număr al revistei „E-Guvernarea în municipiile României” își propune să le doboare.

Primul mit este acela că „e-gov has failed” sau, într-o abordare mai comună, dar care de fapt rezumă aceeași idee: „guvernarea electronică – doar vorbe”. Acest mit este pur și simplu fals; exemple ale succesului guvernării electronice se regăsesc din abundență în acest studiu. Realitatea este că puțini o înțeleg și îi simt prezența. Cercetătorii din acest domeniu au puține dubii legate de viitorul e-guvernării și de utilitatea tehnologiilor în viața de zi cu zi.

Al doilea mit este că „atunci când se va implementa, se va lăsa cu disponibilizări”. Acesta nu este doar fals, dar reprezintă și un nonsens – o abordare stilizată (și poate exagerată, dar cu atât mai interesantă) care susține acest punct de vedere poate fi urmărită prin vizionarea filmului „Aftermath – Population Zero” (difuzat prima dată de National Geographic Channel în martie 2008). Trebuie să înțelegem că cei mai responsabili de lansarea și întreținerea acestui mit sunt cei care „se țin departe” de tehnologia informației, cei care încă preferă mijloacele tradiționale de guvernare; cu alte cuvinte, analfabeții digitali.

Aceste mituri nu descurajează inițiativele, ci, în mintea cercetătorilor, se transformă în provocări. Practic, acest număr al revistei are de gând să prezinte, sub formă de studii de caz, cele mai interesante și de succes inițiative regăsite la nivel național, dar și internațional, cu intenția de a se concretiza, sub formă de modele de urmat, în inițiative ale tuturor instituțiilor publice din România.

Downloads

Published

12-12-2015