Practici de locuire si tipuri de segregare rezidentiala in comunitatile de romi din periferiile urbane romanesti

Authors

  • Andra Jacob Larionescu Facultatea de Arhitectură „Spiru Haret”, cercetător asociat laboratoire PAVE. ENSAP, Bordeaux, France

Keywords:

romi, segregrare, periferie, urban

Abstract

Studiul prezinta diferite cazuri de segregare rezidentiala in comunitati de romi situate la periferia oraselor Dorohoi, Piatra Neamt, Roman (cercetari de teren realizate la inceputul anului 2006), Rasnov, Avrig si Racari (cercetari de teren realizate in toamna anului 2013), urmarind in acelasi timp sa evidentieze anumite modele si practici de locuire specifice populatiei din aceste zone. Intr-adevar, morfologia locuintei reflecta practicile sociale si de locuire ce caracterizeaza un anumit grup, putand fi privita ca o obiectivare a modului de viata al acestuia, a traditiilor, obiceiurilor si valorilor sale. Mai mult, interactiunea familie-locuinta nu se deruleaza doar intr-un sens, ci in ambele sensuri: nu numai ca locuinta este un produs al familiei care o construieste sau amenajeaza, dar locuinta insasi influenteaza pe locuitorii ei, fiind strans legata de statutul educational si ocupational al acestora. De aceea, a impune un plan al locuintelor fara o baza in practicile de locuire ale beneficiarilor este sortita esecului, dovada pavilioanele proiectate de celebrul arhitect Le Corbusier la Pessac. Lucrarea este alcatuita din trei sectiuni. Prima traseaza cadrul teoretic si de analiza a practicilor de locuire si a segregarii rezidentiale, proprii acestui grup etnic, in timp ce a doua include mai multe cercetari de teren in comunitati de romi din orasele mentionate mai sus. A treia sectiune cuprinde concluzii si recomandari utile in construirea interventiilor care vizeaza imbunatatirea conditiilor de locuit pentru populatia de etnie roma.

Downloads

Published

2023-02-28

How to Cite

[1]
Larionescu, A.J. 2023. Practici de locuire si tipuri de segregare rezidentiala in comunitatile de romi din periferiile urbane romanesti. Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings. 1, (Feb. 2023), 167–182.

Similar Articles

1-10 of 55

You may also start an advanced similarity search for this article.