Mobilitatea inteligenta – integrarea noilor tehnici de mobilitate inteligenta in orasele din Romania

Authors

  • A. C. Sarău Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Marketing
  • A. A. Vonțea Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Marketing
  • I. Zamfirescu Universitatea din București, Facultatea de Sociologie

Keywords:

mobilitate inteligentă, mobilitate urbană, București, infrastructură, administrație locală, oraș

Abstract

Dezvoltarea urbana este un proces intensiv, cu efecte considerabile asupra calitatii vietii. Cresterea zonelor periurbane, dezvoltarea integrata a zonelor metropolitane si aglomerarile urbane din zonele centrale sunt factori de presiune asupra autoritatilor publice privind potentialele strategii de dezvoltare. Avand in vedere principiile de dezvoltare urbana comunitara (Charta de la Leipzig, Conventia Aarhus), tema „oraselor inteligente” este una a carei prezenta este din ce in ce mai remarcata in agendele guvernarilor europene, si nu numai. Conceptul de oras inteligent include: energia inteligenta, tratarea inteligenta a deseurilor si a apei, mobilitatea inteligenta, securitatea inteligenta si ICT (information and communication technology) inteligent. Mobilitatea inteligenta, avand in vedere impactul major pe care il are asupra calitatii vietii (prin designul urban, efectele asupra mediului ale deciziilor de dezvoltare a infrastructurii, dezvoltarea economiilor locale etc.), este una dintre componentele definitorii ale acestor orase.
Sistemul de transport trebuie sa raspunda unor nevoi complexe ? eficienta, eficacitate, respectarea mediului, conectarea optima a principalelor puncte ale orasului, facilitarea dezvoltarii turistice. Economiile locale depind de sistemele de transport public intr-o masura semnificativa. Prin urmare, mediul si, deci, sanatatea cetatenilor, manifesta o dependenta fata de aceste sisteme de natura complexa. Avand in vedere politicile la nivel comunitar cu privire la planificarea urbana, tinandu-se cont de planurile de mobilitate urbana durabila (notiune centrala pentru transportul inteligent), autorii articolului incearca sa evalueze politicile locale din Bucuresti cu privire la dezvoltarea infrastructurii. Vor fi identificate posibile piedici de asumare a acestui model, precum si posibili factori care vor duce la integrarea acestui model la nivelul administratiei locale.

Downloads

Published

2023-02-28

How to Cite

[1]
Sarău, A.C. et al. 2023. Mobilitatea inteligenta – integrarea noilor tehnici de mobilitate inteligenta in orasele din Romania. Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings. 1, (Feb. 2023), 183–193.

Similar Articles

1-10 of 120

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>