Oportunitatea recunoasterii unui drept european al amenajarii teritoriului si al urbanismului

Authors

  • Andrei DUŢU-BUZURA Facultatea de Administrație Publică, SNSPA

Keywords:

planificare teritorială, urbanism, drept, Uniunea Europeană, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, jurisprudenţă, ramură de drept

Abstract

In ciuda competentelor cvasi-exclusive de reglementare ale legiuitorului national in domeniul amenajarii teritoriului si al urbanismului, concretizate prin norme de dreptul urbanismului specifice fiecarui stat, constatam, in ultima perioada, cresterea numarului actelor europene – atat normative, cat si jurisdictionale – in materie. In consecinta, lucrarea de fata incearca sa identifice „ingerintele” dreptului Uniunii Europene asupra acestui domeniu care, din considerente stricte, de ordin geografic si geopolitic, a constituit un domeniu de reglementare exclusiv al statelor. Iar perspectiva pe care o consideram cea mai utila, date fiind particularitatile domeniului, in special din punct de vedere al reglementarilor europene, o constituie jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, care pe aceasta cale a conturat o potentiala noua ramura de drept, cu implicatii complexe, atat la nivel national, cat si la nivelul reglementarilor europene.

Downloads

Published

2023-03-12

How to Cite

[1]
DUŢU-BUZURA, A. 2023. Oportunitatea recunoasterii unui drept european al amenajarii teritoriului si al urbanismului. Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings. 4, (Mar. 2023), 53–61.

Similar Articles

1-10 of 157

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>