Digitalizarea educatiei din Romania, planul pentru 2021-2027

Authors

  • Georgiana Mădălina MIHĂILĂ Facultatea de Administrație Publică, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București, România

Keywords:

Calitatea învățământului, era digitală, necesitatea implementării noilor tehnologii, obiective de dezvoltare durabilă

Abstract

Aceasta lucrare porneste de la ideea ca transformarile de ordin digital au produs schimbari semnificative in societate si pe plan economic, fiind resimtite din ce in ce mai mult in activitatile curente ale cetatenilor, iar educatia ramane un subiect de interes in cadrul unei comunitati orientate spre evolutie, fiind mecanismul prin care aceasta se poate dezvolta pe termen lung. Scopul lucrarii este de a analiza parcursul Romaniei in ceea ce priveste digitalizarea educatiei, iar in aceasta directie vor fi supuse atentiei tendintele europene si influenta pe care au avut-o asupra situatiei nationale. Digitalizarea educatiei a starnit interes prin prisma noilor tehnologii care pot fi transpuse in sistemul educational astfel incat sa conduca la o imbunatatire a calitatii acestuia, insa acest subiect a fost privit drept o necesitate odata cu situatia epidemiologica provocata prin prisma pandemiei cu virusul SARS-COV-2. Indiferent de gradul de digitalizare existent anterior acestei situatii, anul 2020 a presupus transpunerea in format 100% online a invatamantului pentru mai multe tari din Uniunea Europeana, printre care si Romania. Chiar daca acest context a adus in lumina reflectoarelor necesitatea de a intreprinde demersurile pentru o mai buna pregatire in raport cu era digitala, in tari precum Romania a scos in evidenta inegalitatile in ceea ce priveste accesul elevilor la tehnologie si resurse digitale, cat si anumite impedimente ale sistemului de educatie precum dotarile institutiilor de invatamant, pregatirea cadrelor didactice si existenta aptitudinilor si competentelor digitale in randul acestora din urma. Astfel, lucrarea va sublinia stadiul in care Romania se afla din punct de vedere al digitalizarii educatiei, impactul actiunilor intreprinse in acest sens pana la momentul prezent, dar si digitalizarea educatiei din Romania in raport cu planul de actiune pentru 2021-2027 regasit la nivel european si obiectivele prevazute in Agenda 2030.

Downloads

Published

2023-04-02

How to Cite

[1]
MIHĂILĂ, G.M. 2023. Digitalizarea educatiei din Romania, planul pentru 2021-2027. Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings. 9, (Apr. 2023), 321–331.

Similar Articles

1-10 of 178

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>