Factori cheie si provocari privind guvernanta inteligenta si rolul autoritatilor publice in dezvoltarea ecosistemelor de inovare urbana in cadrul modelului Cvadruplu Helix

Authors

  • Ani MATEI Școala Națională de Studii Politice și Administrative ( SNSPA), București, România
  • Elena Alexandra DOBRE Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, România

Keywords:

oraşe inteligente, guvernanţă urbană inteligentă, inovare, inovare urbană, colaborare actori cheie

Abstract

Studiile recente au acordat o atentie crescanda oraselor smart si guvernantei inteligente, care impreuna cu politicile de inovare conduc la ecosisteme de inovare urbana si, de asemenea, au analizat colaborarea existenta intre actorii din cadrul ecosistemele urbane de inovare, in special datorita cererii tot mai mari de orase inteligente, guvernanta inteligenta, inovatii si implementarea acestora in cadrul ecosistemului urban inteligent. In plus, schimbarea paradigmei de la modelul Triplu Helix la modelul Cvadruplu Helix a determinat necesitatea unor cercetari mai aprofundate asupra colaborarii dintre actori, a factorilor de succes si, de asemenea, a provocarilor intalnite pentru asigurarea unei guvernante urbane inteligente. Un cadru pentru guvernanta urbana inteligenta este propus pe baza celor trei componente cheie impletite, si anume: componente teritoriale, institutionale si tehnologice. Aceasta cercetare si-a propus sa analizeze perceptiile actorilor implicati printr-un studiu calitativ, concentrandu-se in principal pe rolul autoritatile publice si colaborarea acestora cu ceilalti actori, pentru a ilustra modul in care functioneaza acest cadru in practica. Atat analiza literaturii de specialitate, cat si cercetarea calitativa au recunoscut necesitatea unor investigatii aprofundate pentru a intreprinde colaborari eficiente pentru dezvoltarea ecosistemelor urbane smart de inovare si pentru a depasi eventualele probleme emergente. Totodata, s-a observat ca guvernanta urbana inteligenta promoveaza o modalitate de guvernanta a oraselor deopotriva incluziva dar si inovatoare in era „inteligenta”, pornind de la problema urbana/ necesitatea de inovare, promovand moduri de guvernare bazate pe cerere si modeland ecosistemele urbane inovatoare astfel incat sa fie orientate catre societate. In plus, colaborarea dintre actori trebuie imbunatatita. Contributiile articolului sunt: (1) imbunatatirea conexiunii dintre mediul universitar, mediul privat, autoritati/institutii publice si societate civila (actorii in cadrul abordarii Cvadruplu Helix); (2) stabilirea perceptiei reale a partilor implicate in Cvadruplu Helix, cu accent pe punctele forte, punctele slabe si tensiunile care decurg din colaborarea lor.

Downloads

Published

2023-04-02

How to Cite

[1]
MATEI, A. and DOBRE, E.A. 2023. Factori cheie si provocari privind guvernanta inteligenta si rolul autoritatilor publice in dezvoltarea ecosistemelor de inovare urbana in cadrul modelului Cvadruplu Helix. Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings. 9, (Apr. 2023), 259–276.

Similar Articles

1-10 of 75

You may also start an advanced similarity search for this article.