Implicațiile economiei circulare în protecția patrimoniului cultural din orașele inteligente

Authors

  • Rodica-Mariana ION Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie – ICECHIM, Grupul de Cercetare “Evaluarea si Conservarea Patrimoniului Cultural”, Bucuresti, Romania / Școala Doctorală de Ingineria Materialelor, Universitatea “Valahia”, Târgoviște, România

Keywords:

economie circulară, poluanți, patrimoniu cultural , reciclarea deșeurilor , oraș inteligent

Abstract

În această lucrare sunt abordate următoarele obiective: (I) identificarea factorilor de mediu interior și exterior din unele monumente, precum si degradarea acestora, (II) modalități și soluții practice de recuperare și reciclare a materialelor de construcție de la demolari, (III) utilizarea materialelor de la demolari la mortare pentru lucrari de restaurare a cladirilor de patrimoniu. Studii de caz. Clădirile de patrimoniu cultural ocupă o nișă unică în peisajul urban, iar protecția și conservarea acestora este o chestiune de interes deosebit pentru un oras inteligent. Microclimatul și poluanții prezenti (turiști, lămpi cu ulei, lumânări, poluarea urbană) contribuie la degradarea cladirilor. In acest context, conceptul de economie circulară încurajează restaurarea și reutilizarea monumentelor de patrimoniu cultural, care reprezintă o resursă valoroasă în dezvoltarea ofertei turistice si promovarea unui oras inteligent. Prezenta lucrare se bazează pe expertiza autoarei in domeniul conservarii și restaurarii de stucaturi, decoratiuni de fațadă sau substraturi de piatră, identificarea poluanților, precum si a mecanismelor de degradare si conservare ale unor importante monumente românești din patrimoniul arhitectural. Lucrarea are la baza si expertiza autoarei in domeniul Arheometriei și Restaurarii și Regenerarii Patrimoniale, cu implicatii in Studiul Materialelor pentru Arhitectură. Lucrarea va prezenta identificarea factorilor de mediu interior și exterior din unele monumente precum SOx, NOx, cloruri, pH, RH, T, in monumente precum: Castelul Corvinilor, Hunedoara, Mozaicul Roman, Constanta, Bisericutele Basarabi-Murfatlar, Monumentul Adamclisi, Constanta, si modalitati de recuperare și reciclare a materialelor de construcție de la demolari: ceramică (cărămidă, marmură), deșeuri din plastic (poliuretan) și deșeuri de lemn (ex. rumeguș). Soluțiile prezentate vor aborda provocările prezente pentru reutilizarea deșeurilor din construcții și demolări, promovarea oportunităților de afaceri locale pentru tranziția către o economie circulară si dezvoltarea unui oras inteligent. Lucrarea are un inalt nivel de originalitate si va prezenta exemple de materiale și tehnologii ecologice pentru conservarea/consolidarea clădirilor cu materiale-deșeu rezultate din construcții si demolări.

Downloads

Published

2024-06-21

How to Cite

[1]
ION, R.-M. 2024. Implicațiile economiei circulare în protecția patrimoniului cultural din orașele inteligente. Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings. 11, (Jun. 2024), 123–142.

Similar Articles

31-40 of 90

You may also start an advanced similarity search for this article.